#Ostatné
Newsletter
  • Prihláste sa do newslettra
    {{scopeData.message_mini}}

Clubhouse – Next level prokrastinácie?

Pravdepodobne si už počul o najnovšej sociálnej sieti Clubhouse, ktorá v posledných dňoch zažíva boom aj na Slovensku a Česku, aj keď zatiaľ len v jej testovacej verzii. Prečo je okolo nej tak veľké haló, ako sa do nej dostaneš a v čom je zaujímavá? Testoval som ju, aby som ti odpovedal na tieto otázky. Čekitout ??

Sociálna sieť Clubhouse sa dá prirovnať k podcastu, no hlavný rozdiel je v tom, že do diskusie sa môže zapojiť aj poslucháč, keďže obsah prebieha len v reálnom čase a záznam nie je pravidlami aplikácie povolený. Práve tu vzniká (aj moja) okamžitá závislosť na tejto aplikácii na základe FOMO – strachu, že prídem o niečo zaujímavé.

Clubhouse spočíva v miestnostiach (rooms) rozdelených podľa tém. Každý používateľ si môže vytvárať vlastné súkromné alebo verejné miestnosti, ktorým dá tému a jeho followeri, ale aj iní používatelia môžu počúvať jeho diskusiu s hosťami, ktorých prizval. Ak požiadaju o slovo aj iní používatelia a  moderátor ich pripojí do diskusie, môžu debatu rozvíjať aj oni.

Za prvé dni môjho zoznamovania sa s aplikáciou som navštívil miestnosti o social media marketingu, výučbe angličtiny či rozhovory medzi technologickými influencermi o najnovších tech vychytávkach. Miestnosti nájdeš na základe záujmov, ktoré si vyklikáš hneď pri registrácii (rovnako ako sme zvyknutí vyklikávať žánre pri registrácii v Spotify alebo Netflixe) alebo na základe ľudí, ktorých sleduješ. Automaticky ti tak príde upozornenie na to, ak človek, ktorého sleduješ vytvoril novú, verejnú miestnosť alebo si vieš prezrieť, v ktorej miestnosti sa práve nachádza a pripojiť sa k nemu.

Vykecávaj sa s celebritami ?

Najzaujímavejšou vecou na Clubhouse je pre mňa fakt, že veľkí tvorcovia, celebrity a influenceri sa už samozrejme ako early adapters pohybujú na tejto sieti a zapájajú do diskusií. To otvára novú možnosť obyčajným ľudom pripojiť sa a diskutovať priamo so svojim obľúbeným tvorcom, k čomu by sa na inej sociálnej sieti dostal asi len veľmi ťažko.

Zatiaľ len pre vyvolených ??

Všetko znie pekne, má to však háčik. Aplikácia Clubhouse funguje len na pozvánky, ktorú ti môže poslať iba aktívny používateľ. Po pozvaní do Clubhouse sa môžeš zaregistrovať prostredníctvom svojho telefónneho čísla a automaticky dostávaš 2 pozvánky pre svojich priateľov. Ďalšie pozvánky môžeš získať za aktivitu v miestnostiach alebo za vytváranie vlastných miestností.

Aplikácia je dostupná zatiaľ len pre iPhone ?.

Počujeme sa tam?

Autor článku

Maroš Bolčák
Social media manager