#Ostatné
Newsletter
  • Prihláste sa do newslettra
    {{scopeData.message_mini}}

Jednoduché zlepšenia pre remote prácu

V posledných dňoch sme takmer všetci ostali doma. Preto sme si pre teba pripravili niekoľko jednoduchých rád, ako ostať sústredený a efektívny aj mimo kancelárie.

Vieš, ako komunikujú úspešné značky počas krízy, aby z nej marketingovo vyťažili? Stiahni si náš nový e-book

  1. Poriadok
    Naše životy sa aktuálne trochu spomalili, preto si nájdi čas a uprac svoje pracovné prostredie. Uprataný stôl a jeho okolie znižuje mieru odbiehania myšlienok. Japonci ako majstri minimalizmu a poriadku sa pri triedení predmetov rozhodujú na základe emócii. Ak chytia predmet a vyvoláva u nich pozitívnu emóciu, nechajú si ho. Ak je emócia negatívna, predmet ide preč.
  1. Príjemná vôňa
    S emóciami sa spája aj vôňa. Čuch je jediným zmyslom, ktorý je priamo prepojený s tou časťou mozgu, ktorá riadi naše správanie, určité druhy pamäte a emócie. Navyše, čuch sa nedá vypnúť. Preto vôňa vyvoláva okamžité, priame a podvedomé emocionálne reakcie. Je to jednoduchý hack, ktorý nám pri aktuálnej napätej spoločenskej nálade môže zlepšiť naše domáce mikrosvety a.k.a. vyvoňaj izbu, napeč bábovku alebo čokoľvek, čo v tebe vzbudzuje príjemné pocity.
  1. Manažuj správne
    Nálada by bola, ale efektivita stále pokulháva? K nastaveniu cieľov, prioritizácii taskov a využívaniu toolov si prečítaj článok, kde sa dozvieš viac o tom, ako byť efektívny počas remote práce.
  1. Vypni notifikácie
    Prokrastinácia alebo blázon čas. Najväčšími prokrastinátormi sú inteligentní a kreatívni ľudia. Práve kreativita nám dovolí si pred sebou vymyslieť nekonečné množstvo výhovoriek. Strácanie času je navyše prepojené s naším mozgom chemicky. Pýtaš sa ako? Napríklad také scrollovanie sociálných medií prináša pocit vzrušenia a radosti, čím naše telo vyplaví dopamín. Táto látka má za následok, že sa cítime dobre a príjemne. Dopamín sa v naších telách však vyskytuje len v obmedzenom množstve, preto nám po nadmernom vylúčení nálada klesá. Zaobchádzaj s ním preto rozumne a skús ,,dopamínový minimalizmus”. V praxi to znamená, že si vypneš notifikácie na súkromných profiloch, obmedzíš scrollovanie Facebooku a Instagramu – aj tak si tie storky videl/a už viackrát 🙂
  1. Gamifikuj
    Daruj si čas a sústreď sa. Každý pozná situáciu, kedy zvádza vo svojej hlave súkromný brainstorming. Držíš dokonalú myšlienku a posledné čo ti chýba, je zapísať ju. Vtom ti do DM na Instagrame padne fotka od kamošky. Brainstorming sa okamžite transformuje na zvedavosť, fotka psa od kamošky vyhráva nad nápadom a ty si stratil/a polhodinu života.
    Gamifikuj svoje sústredenie so zábavnou appkou Forest. Jednoducho si zadaj čas, aký potrebuješ a počas neho nemôžeš robiť so smartfónom nič. Na displeji ti rastie strom a, ak postupuješ zodpovedne, vyrastie ti celý les. Vzhľadom na stav životného prostredia si dobre zváž, či máš srdce zabiť stromček 😉
  1. Choď do kaviarne… virtuálne
    Ak ťa desí ticho a hudba je rušivý element, odporúčam appku Coffitivity. Práve tá ti v aktuálnej izolácii nahradí šum kaviarne alebo výkriky kolegov 🙂 Prípadne pobrowsuj na Spotify / YouTube, kde nájdeš playlisty venované práve kaviarenskému či office prostrediu.

Dík za prečítanie. Verím, že ti tieto tipy spríjemnia homeoffice a želám nám všetkým veľa zdravia a síl. Ak máš svoje tipy na skvalitnenie home officu, postni nám ich do komentára. ?

Autor článku

Tomáš Haraszti