#Marketing
Newsletter
  • Prihláste sa do newslettra
    {{scopeData.message_mini}}

Najprv platený Twitter a teraz už aj Instagram? | DigiNews

Február sa nenechal zahanbiť a priniesol kopec noviniek. Vitaj v Hype DigiNews, kde nájdeš prehľad digitálneho sveta za posledný mesiac. Nejdem ťa zbytočne zdržiavať, poďme na to. 😎

Superbowl odpálil čísla Rihanny

Začneme netradične eventom, ktorý má ale veľký online dosah. Je ním tohtoročný Superbowl, ktorého show medzi polčasmi zaznamenala sledovanosť 112 miliónov ľudí.

Rihanna z neho vyťažila poriadne čísla:

  • zvýšenie počúvanosti na stremovacích službách o 211%
  • pesnička Pour It Up konkrétne až 470% nárast
  • kozmetika jej značky Fenty zaznamenala 830% nárast vo vyhľadávaní

Speváčke sa naozaj oplatilo spraviť show aj bez honorára. 💸

Valentín tentokrát nebol dňom zamilovaných

Tento rok Amorov šíp, na základe najviac počúvaných pesničiek počas dňa lásky, očividne netriafal. Top 4 skladby v globálnom playliste Spotify top 50 boli všetky spojené s rozchodom, klamstvami mužov, či až zabitím svojho ex. Dúfame, že tvoj Valentín sa niesol v pokojnejšom duchu. 😄

Zdroj: Twitter

Instagram kanály

Meta opäť nešetrí novými funkciami. Prvou z nich sú Broadcast Channels, ktoré novým spôsobom prepoja tvorcov s ich sledovateľmi. Kanály simulujú obyčajný instagram chat, do ktorého môže ale písať iba vlastník kanála, čo komunikáciu robí priamejšiu ako cez Stories.

Predstavená bola netradične na Instagrame Marka Zuckerberga. Vyskúšať si ju v určitých regiónoch používatelia môžu prihlásením sa do waitlistu, ktorý u nás zatiaľ ale nie je dostupný. Kanály budú dostupné neskôr aj na Faceboku aj Messengeri.

Verified pre všetkých (,ktorí zaplatia)

Pri Instagrame ostaneme a to s podobnou správou, ako sme dostali nedávno od Twitteru. Kúpiť si verifikáciu za mesačný poplatok bude možné aj na Facebooku a Instagrame. Mesačné odoberanie zabezpečí používateľom prémiové funkcie, ako priamy kontakt na zákaznícku podporu, modrý verifikačný odznak a zvýšený dosah profilu vo vyhľadávaní, komentároch a odporúčaniach. Cena za službu bude 11,99 amerických dolárov na webe a 14,99 v android a iOS aplikácii.

Instagram opäť opakuje po TikToku

Do tretice všetko dobré, takže ostávame pri Instagrame s ďalšou funkciou inšpirovanou TikTokom, konkrétne posielanie giftov tvorcom na videá Reels za hviezdičky, ktoré nakúpia reálnymi peniazmi. Tvorcovia si môžu nechať vyplatiť odmeny, keď dosiahnu aspoň 100 amerických dolárov.

Zdroj: about.fb.com

Vládne inštitúcie sa stránia TikToku

Po USA sa aj vládne inštitúcie v Európe začínajú obávať TikToku. Európska komisia zakázala používať aplikáciu svojím zamestnancom – podľa ich vyjadrenia sa nejedná o konkrétny prípad, ktorý by zapríčinil toto rozhodnutie, ale iba o snahu v prevencii kybernetických útokov. Tiktok k tejto situácii dodal, že je jednoducho celá “pomýlená”.

Osobný DJ nebol nikdy lacnejší

Spotify pred pár dňami predstavilo novinku, ktorou je personalizovaný AI, ktorý ti bude navrhovať hudbu podľa tvojej histórie počúvania a komentovať výber pesničiek ako skutočný DJ. Umožní ti tiež upraviť výber pesničiek podľa toho, na aký druh hudby máš v ten moment chuť.

Zdroj: billboard.com

Virtuálny DJ je dostupný pre používateľov s predplatným Spotify Premium. Funkcia je dostupná zatiaľ iba v USA a Kanade v anglickom jazyku. Bude DJ ďalším pracovným miestom na čiernej listine AI? 🫢

Zlacnenie? NETFLIXU??

Netflix ide proti prúdu všadeprítomneho zdražovania a svoje ceny, naopak, znižuje. Krajiny, ktoré sú zahrnuté v zlacnení sú Stredná Amerika, Slovinsko, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Albánsko, Severné Macedónsko, Bulharsko a Slovensko.

Zdroj: fontech.startitup.sk

V dvoch krajinách mimo Slovenska bolo zlacňovanie zahájené, no Netflix ho bližšie zatiaľ nekomentoval. Pripravuje sa týmto Netflix aj u nás zaviesť nový zákaz zdieľania jedného profilu s ľuďmi, ktorí s tebou nebývajú v jednej domácnosti? 🥲

Pre dlhé vyjadrenia na Twitteri si zaplatíš

Novou výhodou odoberanie programu Twitter Blue, ktorý je dostupný iba v USA je po novom písanie dlhých Tweetov. Môžeš s nimi dosiahnuť až 4-tisíc znakov, namiesto pôvodných 280. Vo feede sa dlhé tweety zobrazia všetkým používateľom, no iba prvých 280 znakov s tlačidlom “zobraziť viac”.

Dotiahol si to až na koniec, takže si choď vyložiť nohy a trochu oddýchnuť, bolo toho dosť. 😮‍💨 Predtým ale čekni náš Instagram, aby si o ďalších DigiNews vedel hneď – a keď už tam budeš, preklikni sa aj na náš TikTok. Vidíme sa tu opäť o mesiac. 🙌🏼

Autor článku

Šimon Kubranský
Social media manager