#Dizajn
Newsletter
  • Prihláste sa do newslettra
    {{scopeData.message_mini}}

Tipy na podcasty a knižky pre grafických dizajnérov

Dizajnujem si takto buttoník. Rozmýšľam, či bude krajší aquamarínový alebo skôr tyrkysový a popritom mi pán z podcastu hovorí, že sa nemám báť skúšať nové veci. Je rozhodnuté. Button bude gradient. Ale ešte predtým, než ho zapracujem mi napadne, že mi ujo podprahovo celkom milo pomohol a aké môže byť lepšie poďakovanie ako posunúť jeho kanál ďalej. Preto som si pripravil malý lineup kreatívnych zdrojov, ktoré minimálne mne pomáhajú posúvať dizajnérsky skill.

Podcasty

Podcasty sú super vec. Dajú sa počúvať pri takmer akejkoľvek činnosti, sú ukľudňujúce, náučné a niektoré aj celkom zábavné. Jednoducho si taký podcast len pustíš do uší a môžeš pri tom oddychovať, upratovať, posúvať logo doprava, doľava alebo vystrihovať další drevený podstavec na banner a pritom sa aj niečo fajné naučíš. Toto je taký môj malý výber. Žiaľ, všetky sú len v angličtine, ale ak ti to nerobí problém, určite na nich hoď uškom. Môžu ti všeličo zaujímavé povedať.

Creative Pep Talk

Tento podcast mi časom dosť prirástol k srdcu. Moderuje ho americký ilustrátor Andy J. Miller a aj keď sem – tam na ľudí trošku vykrikuje, vždy vie povedať niečo pozitívne a skvelo povzbudiť na duchu. Hlavne ak máš kreatívnu krízu.

Design Matters

Design Matters s Debbie Millman je praotec (či pramama?) dizajnových podcastov, ktorý začal ešte ako klasická rádio show. Objavujú sa v ňom kreatívci z viacerých oblastí a super na ňom je, že sa medzi hosťami striedajú skúsení aj začínajúci makáči vo svojom obore. To znamená, že si tam na svoje príde takmer každý.

99% Invisible

99% Invisible je z malej časti filozofia, z väčšej časti história, ale 100%-ne sa tam vždy objaví niečo zaujímavé. Podcast, ktorý rozoberá (takmer) každodenné veci do hĺbky a aspoň mne osobne pomáha pozerať sa na design z nečakaných uhlov. A k tomu sú posledné časti prepísané aj do textu s linkami. Takže, ak sa ti práve chce viac čítať ako počúvať, 99% Invisible “got your back”.

The Honest Designers

Posledný z dizajnových podcastov, ktoré odporučím, sú The Honest Designers z designcuts.com. Najčastejšie sa témy hýbu okolo zefektívnenia práce dizajnéra. Aj keď si tento podcast dávam len z času na čas, nedávno som si uvedomil, že sa mi popri práci v hlave často vynárajú práve rady z neho. Zaujímavé, aký má efekt pasívne počúvanie podcastov… 

Knihy

Knihy sú pre mňa strašný crack a aj napriek silne digitálnej dobe sa mi čítajú veľmi ťažko iným spôsobom ako prevracaním papierových strán. Aj keď pri grafickom dizajne, ktorého trendy sa menia takmer z hodiny na hodinu, môže znieť zvláštne odporúčať aj niekoľko rokov staré knihy, tak pravdou ostáva, že jeho základné princípy sú rovnako platné teraz ako boli kedysi a skôr ako zmenou sú častejšie len doplnené novšími znalosťami.

Grid Systems in Graphic Design

Autor: Josef Muller-Brockmann

Nestarnúci evergreen grafického dizajnu. Ak sa chystáš robiť komerčné práce tak správna “mriežka” ti častokrát neskutočne uľahčí prácu. Navyše je aplikovateľná ako v printovom, tak aj digitálnom svete. Bez gridov sa skrátka do stránok nepúšťaj. 

Logo Design Love

Autor: David Airey

Základnejšia literatúra každého dizajnéra, ktorá je presne o tom, čo hovorí nadpis – o láske k tvorbe loga. Musím ale povedať, že ju mám rád. Celkom slušne mi doplnila poznatky o procesoch tvorby identity. Navyše je z nej cítiť lásku autora k tejto časti grafického dizajnu a tento entuziazmus môže veľmi ľahko preniesť aj na teba. A to sa také logo robí hneď lepšie.

Things I have learned in my life so far

Autor: Stefan Sagmeister

Stefan Sagmeister je dosť zaujímavý típek. A keďže ho mám docela rád, dlhší čas som pokukoval po jednej z jeho knižiek. Ono to ani nie je tak úplne knižka, ako skôr taká zbierka menších bookletov s výberom prác spomínaného pána, ktoré mu nejak prírastli k srdcu. Každý je, samozrejme, doplnený komentárom o tom, ako a za akých okolností došlo k vzniku. Často sa jedná o celkom bláznivú genézu so zvláštne familiárnym pocitom toho, ako skvelé práce vznikajú. 🙂 

Raz mi istý človek povedal, že sa v blogoch až moc rozpisujem a tak to tu na teraz ukončím. Toto je teda malý výber zdrojov, ktoré mi prirástli k srdcu a posúvam ich ďalej s vierou, že niekomu pomôžu v napĺňaní svojho dizajnového sna. 

Autor článku

Peter Bajnok
Art director