#Marketing
Newsletter
  • Prihláste sa do newslettra
    {{scopeData.message_mini}}

21 a pol zdroja marketingovej inšpirácie

Ak si človek chcel udržať prehľad o najnovších udalostiach v čase našich rodičov, stačilo mu čítať noviny, prípadne si ich pozrieť v televízii. Doba sa však radikálne zmenila. Ak sa chcete dnes udržať na vrchole odvetvia, musíte mať prehľad o všetkých novinkách. A tie prichádzajú každý deň, niekoľko krát denne. V online marketingu to platí dvojnásobne.

Ako mať teda prehľad o všetkých tých newskách a technikách, ktoré fungujú?

V tomto článku som zhrnul 21 blogov a online magazínov, ktoré pravidelne navštevujem. Výber nie je zoradený podľa dôležitosti a je vysoko subjektívny. Ak máte akýkoľvek tip, ktorý by ste chceli doplniť, hoďte ho do komentu. Rád sa nechám inšpirovať.
inspiration quote pablo picasso: inspiration exists but it has to find you working
1) Mashable
Kto dnes nepozná Mashable, asi zaspal dobu. Najvplyvnejší lifestyle portál venujúci sa marketingu, startupom, tech novinkám a všetkému, čo k tomu patrí. Nie všetky články sú však relevantné. Treba preto vyberať, ktoré témy majú pridanú hodnotu a ktoré nie.
2) TechCrunch
Podobne ako v prípade Mashable, aj TechCrunch patrík k svetovo najznámejším portálom. Minimálne čo sa týka noviniek zo sveta technológie a startupov. TechCrunch sa ale viac drží témy. Preto by som sa v ich porovnaní priklonil na jeho stranu.
3) Hubspot
Blog jednej z najúspešnejších content marketingových firiem súčasnosti stojí za to. Hubspot sa stal v podstate synonymom inbound marketingu. V jednotlivých článkoch sa dozviete všemožné informácie o online marketingu 21. storočia. Za povšimnutie stojí aj ich Inbound Marketing Academy. Odporúčam, Hubspot je pre mňa inšpirátor č.1.
4) Buffer
Buffer je vynikajúci nástroj na management sociálnych sietí. To však nie je všetko. Zamestnanci tejto firmy sú vynikajúci bloggeri, ktorí sa vyznajú do online marketingu a preto ich odporúčam sledovať.
5) Post Planner
Ďalší zo série social media nástrojov. V podstate konkurencia Bufferu, ktorá sa zjavne v marketingu vyzná. Presvedčte sa sami na ich blogu.
6) Simply Measured
Na Simply Measured blog chodím síce len z času na čas. Ich e-booky však stoja za to. Okrem toho, že ich vyrábajú ako na páse, väčšinou majú aj slušnú pridanú hodnotu.
7) Stratégie
Prvý slovenský zástupca. Stratégie z dielne Hospodárskych Novín sa venujú reklame a mediálnemu biznisu. Ak chcete byť in v slovenskom marketingu, občas treba zájsť aj sem.
8) RazorSocial
RazorSocial je blog social media nadšenca Iana Clearyho, ktorý píše zaujímavé, obrázkami doplnené príspevky o social media (ako inak) a technológiách.
9) Social Media Examiner
Koho zaujíma social téma, nemal by vynechať Social Media Examiner. Série blogov, videí a podcastov stoja za prečítanie. Dozviete sa tu horúce novinky, návody či vyjadrenia odborníkov.
10) Social Media Today
Veľmi podobný (nielen názvom) ako Social Media Examiner. Nájdete tu predovšetkým návody a praktiky, ktoré sa oplatia vyskúšať pri social media marketingu.
marketing, business and startup websites collage - Mashable, Techcrunch, Hubspot, Buffer, Forbes, Business Insider
11) Business 2 Community
Blogy z B2C sa mi neustále zobrazujú na horných priečkach vyhľadávania. A keďže googlim hlavne digital a content marketing, asi vedia, o čom hovoria.
12) LinkedIn Pulse
Ak sa bavíme o kvalitných marketingových zdrojov článkov, nemali by sme zabúdať na LinkedIn Pulse. Táto profesionálna sieť nám ponúka najnovšie články z nášho odvetvia. V prípade marketérov – z marketingu. Ja osobne si tu každý deň prečítam aspoň jeden článok.
13) Adweek
“Breaking news in advertising, media and technology”, ako o sebe sami píšu. V zásade sa jedná o celkom solídnu zmesku noviniek zo sveta marketingu, aj keď “breaking news” je mierne nadnesené 🙂
14) Startitup
Ďalší zo zástupcov slovenských portálov a stránka, ktorá naozaj stojí za to. Dozviete sa tu všetky novinky týkajúce sa startupov a technológií. Dalo by sa povedať, že je to taký malý slovenský TechCrunch. Klobúk dolu.
15) eMarketer
Ak hľadáte dáta či insighty z digitálneho sveta, eMarketer je TO miesto, kde začať (samozrejme hneď po Google). Je to stránka doslova prešpikovaná číslami, faktami a analýzami. Žiadne dohady, len tvrdé dáta.
16) Forbes
Forbes asi nemusím predstavovať nikomu. Najúspešnejší magazín venovaný biznisu a úspechu. V neposlednom rade ale zabŕda aj do marketingu, startupov, sveta technológií a pod.
17) Business Insider
Podobne ako predchádzajúci Forbes, aj BI sa venuje predovštkým biznisu, ale pojednáva tiež o startupoch, technológiách, marketingu, financiách a všemožných odvodených témach.
18) Jon Loomer Digital
Blog Facebook marketéra pre tých, ktorí to myslia vážne. Jon Loomer ide nezvykle do detailov. Skúša rôzne pokročilé techniky a uverejňuje množstvo case studies. Ak ste alebo sa chcete stať Facebook marketérom, tento blog by ste mali čítať denne.
19) Mari Smith
Túto stránku síce nenavštevujem skoro vôbec, ale určite odporúčam Mari followovať na sociálnych sieťach. Má čo povedať, predovšetkým čo sa Facebook marketingu týka.
20) AdAge
Nájdete tu predovšetkým novinky zo sveta reklamy a médií. AdAge sa však občasne uchýli k odbočeniu od main topic a sem-tam zvykne vypustiť aj nejakú tú reakciu na svetové newsky ako také.
21) Ty Internety
Bratia Česi majú stopercentne viac zaujímavých stránok, ale z tých, ktoré navštevujem naozaj pravidelne, vyčnievajú Ty internety. Odporúčam hlavne zhrnutie týždňa v podobe top viralov či reklám.

A konečne

21,5) Hype
Malé self promo. V najbližšej dobe chystáme množstvo zaujímavých projektov, ktoré vám pomôžu s marketingom a naštartovaním biznisu. Máte sa na čo tešiť.
Verím, že si v tomto zhrnutí nájdte to najzaujímavejšie pre vás. Ak sa vám však nechce študovať a hľadať odpoveď na otázky ohľadom marketingu svojej firmy, kľudne sa nám ozvite. Radi privítame váš telefonát či e-mail a prejdeme si s vami všetky otázky pri šálke kávy.

Autor článku

Marek Didák
creative & strategy director