#Marketing
Newsletter
  • Prihláste sa do newslettra
    {{scopeData.message_mini}}

5 tipov, ktoré ti pomôžu lepšie sa predať

Trh práce môže byť drsným miestom. Kandidáti súťažia o prestížne miesta v úspešných organizáciách s vysokou mierou konkurencie, kde im len zručnosti a skúsenosti väčšinou prácu nezabezpečia. Na druhej strane je pre firmy častokrát náročné nájsť kvalitných ľudí, ktorí by sa odlišovali od zvyšku. Preto máme pre teba pár tipov, ktoré ťa naučia, ako sa predať efektívne a tak, aby si ťa skutočne všimli.

1. Identifikuj cieľové publikum

V prvom rade je potrebné pochopiť, s kým vlastne komunikuješ. Preto pred samotným pohovorom využi nejaký čas na prieskum a zbieranie informácií. Zisti, čo je vízia organizácie a aké sú zručnosti a znalosti, ktoré si vysoko cení. Následne porozmýšľaj, akým spôsobom to zakomponuješ do svojho pohovoru.

2. Poznaj svoje USP a silné stránky

Termín USP je skratkou pre jedinečný predajný argument, ktorý robí produkt alebo značku žiaducimi a odlišnými od konkurencie. Teraz si sám produktom, ktorý sa snažíš predať. Vďaka čomu vytŕčaš z radu? Prečo by si mali vybrať práve teba? 

Môže to byť napríklad tvoje odborné vzdelanie alebo jedinečná kombinácia minulých skúseností a osobných záujmov. Ak si dáš záležať na svojom USP a dobre ho „predáš”, konkurenciu necháš ďaleko za sebou a tvoj produkt (ty) bude „naj“.

3. Maj sebavedomie

Ak sa cítiš neisto, ukáže sa to. Sebadôvera je profesionálne atraktívna, avšak v cudzom, neznámom prostredí – a navyše pod tlakom – je úplne prirodzené cítiť nervozitu. Na to pomáha staré dobré „fake it till you make it”. 

Možno sa tomu ťažko verí, ale mnoho uchádzačov hrá jednu veľkú rolu. Aj keď z nich navonok vyžaruje sebavedomie, vo vnútri môžu zápasiť s nedostatkom sebadôvery rovnako ako ty. Takže ak si v strese a necítiš sebavedomie, skús ho predstierať. Nenecháš predsa maličkosť, akou je stres, aby ťa obrala o tvoju šancu.

4. Zmeň svoje myslenie – nechvastáš sa

Pri pohovore nie je čas na skromnosť. Práve vtedy treba svoje schopnosti najviac vyzdvihnúť a povedať: „urobil som toto“ alebo: „moja práca pomohla urobiť tamto“. Nezabudni spomenúť svoje úspechy a podčiarknuť dôležitosť tvojej roly v predchádzajúcich tímoch. 

Bojíš sa, že preháňaš alebo že pôsobíš arogantne? Zmeň svoje myslenie. 

To, čo robíš na pohovore, nie je chvastanie sa, iba poskytuješ dôkazy o tom, že si vhodný a kvalitný kandidát pre danú pozíciu. Ľudia nevedia čítať tvoje myšlienky. Pokiaľ im nepovieš o svojich schopnostiach a nevyzdvihneš, v čom si najlepší, nezistia to a pravdepodobne si najmú niekoho, kto im to povedať vie.

5. Trénuj!

Vedieť sa predať je skill, ktorý treba precvičovať, posilňovať a rozvíjať. Na to aby si sa stal sebavedomým majstrom pohovorov možno budeš potrebovať  trochu viac času a pár nevydarených pokusov. A to je úplne v poriadku.

Aplikuj tieto tipy a zvýšiš svoje šance dostať prácu, možno aj u nás v Hype. Dobrý kolega nie je nikdy zlý, tak nám bež hodiť follow na naše sociálne siete, aby ti neušli žiadne nové ponuky. Poprípade sa nám ozvi na job@hype.sk a rovno si naše tipy, ako sa predať môžeš otestovať v praxi.

Autor článku

Jela Vážanová