#Marketing
Newsletter
  • Prihláste sa do newslettra
    {{scopeData.message_mini}}

Facebook proti samovraždám: #DigiNews november

Mesiac november priniesol okrem prvého snehu a kolapsu dopravy aj kopec noviniek z digitálneho sveta. Poďme sa spolu z tepla domova pozrieť na výber tých najlepších v našom pravidelnom vydaní #DigiNews.

V skratke: 1. Poslednú novembrovú stredu sa v Bratislave konala najväčšia digitálna konferencia na Slovensku s názvom Digital Rulezz 2017. Vzácne rady zo sveta digitálu odovzdali zahraniční i domáci spíkri. 2. Veľa pozornosti sa v uplynulom mesiaci venovalo voľbám do VÚC, kde si ľudia volili predsedov jednotlivých regiónov. V médiách najviac rezonoval Banskobystrický kraj na čele so zvoleným Jánom Lunterom. 3. 19. ročník udeľovania cien Effie Awards prišiel s novou kategóriou Marketér roka. Spomedzi štyroch silných mien sa nakoniec ocenenia zhostil Igor Tóth, riaditeľ marketingu spoločnosti O2 Slovakia. Srdečne gratulujeme. 4. Na konferencii Think Video v Bratislave sa prvýkrát udeľovali ceny za slovenskú reklamu od Youtube. Klientom roka sa stal Telekom a s najúspešnejším reklamným spotom prišiel Lidl. 5. Samotní organizátori Zlatého klinca sa dočkali ocenenia za reprezentáciu Cannes Lions na Slovensku. Týmto pekným gestom sa opätovne podčiarkla šikovnosť Ad Awards Association, za ktorou stojí tím ľudí z KRAS, ADC a Stratégií.

1. Creator App pre tvorenie zaujímavejšieho live contentu

Influencerom sa vďaka facebookovej appke Creator otvárajú nové možnosti live streamingu. Prvé zmienky o pripravovanej aplikácii zazneli už v júni, avšak iba pár dni dozadu bola spustená globálne pre použivateľov iOS. Vo svojej podstate je táto novinka vylepšenou appkou Facebook Mentions a po novom je dostupná nielen overeným účtom známych osobností, ale aj širokej verejnosti. Pomocou balíka nástrojov Live Creative Kit sa použivateľom naskytuje možnosť pridávať intro a outro do live vysielania. Ďalšou vymoženosťou je taktiež zocelený inbox pre správy a komentáre z Facebooku a Instagramu. Táto funkcia dopomáha zefektívniť komunikáciu s publikom a zjednodušuje proces prepínania medzi jednotlivými sociálnymi sieťami.

Zdroj: TechCrunch

2. Umelá inteligencia ako prevencia voči plánovaným samovraždám

O umelej inteligencii sa neraz hovorí ako o hrozbe pre ľudstvo, avšak Facebook prišiel s novou funkciou, ktorou prispieva k odbúraniu týchto predsudkov. Vyvinuli totiž softvér, pomocou ktorého bude táto technológia skenovať všetky uverejnené príspevky uživateľov, ktoré môžu súvisieť so samovražednými myšlienkami. V prípade podozrenia bude umelá inteligencia schopná kontaktovať prvú pomoc a upozorniť priateľov a rodinu o uživateľovi v ohrození. Myšlienka proaktívne skenovať príspevky ľudí na Facebooku môže vyvolávať obavy o potenciálnom zneužití technológie v budúcnosti, k tomu sa však vývojári doposiaľ nevyjadrili.

Zdroj: TechCrunch

3. Instagram Stories dovoľuje pridať obsah starší ako 24 hodín

Stories na Instagrame, ktoré boli pôvodne navrhnuté na zachytávanie aktuálneho diania sa po novom menia. Namiesto spontánnosti pridávanie okamihov zo života, vsadil Instagram na flexibilitu pridávania postov a zrušil obmedzenie postovania stories starších ako deň. Otázkou však je, či tento krok nesmeruje k vytvoreniu dvoch samostatných skupín použivateľov na platforme – tých, ktorí prispievajú aktuálne udalosti a tých, ktorí budú stories využívať ako klasický main feed. Nechajme sa teda prekvapiť.

Zdroj: TechCrunch

4. Follow hashtagov už čoskoro realitou

Instagram v týchto dňoch testuje novú funkciu “hashtag follow”, ktorá momentálne funguje len pre vybranú časť použivateľov. V princípe ide o klasické sledovanie s tým rozdielom, že uživateľ nesleduje konkrétny účet, ale príspevky, ktoré sú uvedené pod jednotným hashtagom. Vďaka tejto funkcii môže použivateľ opäť sledovať príspevky na základe vlastných záujmov a nie na základe algoritmu, ktorý nám predkladá posty podľa nášho správania na sociálnej sieti.

Zdroj: TechCrunch

5. Facebook Local vie o miestach, ktoré sa oplatí navštíviť

Internetový gigant Facebook opätovne spúšťa svoju samostatnú appku Events s viacerými zmenami. Okrem zmeneného názvu, nám nový Facebook Local poskytuje možnosť prehliadať všetky cool veci, ktoré sa dejú v okolí. Nech už ide o event, reštauráciu, bar či turistickú atrakciu. Niektorí hovoria o možnej alternatíve pre Foursquare a Yelp, ktorá nám pomocou algoritmu dopomôže v rozhodovaní, kam sa dnes na kávu vybrať. Facebook Local však zatiaľ funguje iba na územi Ameriky a je dostupný ako pre iOS, tak aj pre Android.

Zdroj: Social Media Examiner

6. Facebook Event Stories alebo udalosť očami účastníkov

Ďalšia novinka z dielne Facebooku má za úlohu sprístupniť pohľad na udalosť z viacerých uhlov, spravidla očami ľudí, ktorí sa tohto eventu priamo zúčastňujú. Možnosť prezerať obsah generovaný účastníkmi neplatí len pre eventy, ale taktiež aj pre skupiny vytvorené na Facebooku. Ide teda o funkciu, kde sa na tvorbe obsahu môžu spolupodielať hneď viacerí ľudia naraz, pričom zdieľané storky sú viditeľne pre tých, ktorých sa to priamo týka. Čiže primárne administrátori, účastníci eventu a členovia skupiny.

Zdroj: Social Media Examiner

7. Photo slideshow už aj na titulku stránky

Nová funkcia, ktorá je momentálne v štádiu testovania sa týka stránok na Facebooku a ich cover photos. Doposiaľ sme mohli na titulný obrázok pridávať fotku a nie je tomu tak dávno, čo túto možnosť rozšírili o pridávanie videa. Teraz však všetko nasvedčuje tomu, že sa čoskoro dočkáme alternatívy oživiť svoju stránku pekným photo slideshowom. Tak len smelo do toho.

Zdroj: Adweek

8. Messenger Day a Facebook Stories nahrádzajú zjednotené Stories

Facebook sa rozhodol narobiť poriadok so storkami, ktoré na nás číhajú z každej strany. Inými slovami, pojem Messenger Day zanikol a spolu so storkami vo Facebook appke dnes tvoria zocelené Stories. Tieto 24 hodinové dočasné príspevky budú v oboch aplikáciách zosynchronizované a tým by sa malo predísť opätovnému videniu rovnakej storky. Táto forma cross-postingu má za úlohu zjednodušiť manuálne nahrávanie stories do jednotlivých appiek. Sounds good, right?

Zdroj: TechCrunch

9.  LinkedIn podporuje mentorstvo

Chcete užitočné rady dostávať, či naopak tieto rady posúvať daľej a pomôcť tak s rozvojom niekomu ďalšiemu? LinkedIn prišiel s riešením v novinke Career Advice. Jednoducho si vyberiete oblasť, ktorej sa chcete venovať a na základe spoločných záujmov vám bude priradený mentor, ktorý vám dopomôže s cennými radami pri ďalšom rozvoji. Ruku na srdce, kto z nás by si nechcel nechať poradiť od skúsených profesionálov z fachu? Táto nová vychytávka je zatiaľ dostupná pre USA, Britániu, Indiu a Austráliu, no v priebehu nasledujúcich mesiacoch má fungovať globálne.

Zdroj: AdWeek

10. Facebookové ankety v novom šate

Samotné gifko povie niekedy omnoho viac ako celá strana textu. Namiesto nudného popisku má dnes uživateľ možnosť vytvoriť anketu, kde namiesto textu dosadí do odpovedí obrázok alebo gifko. Ak ste sa pýtali ako zatraktívniť nezáživné ankety, práve ste našli jednoduchú odpoveď.

Zdroj: Social Media Examiner

  Zhrnutie novembrových noviniek zo sveta digitálu je na konci. Vy sa už teraz môžete tešiť na nové decembrové vydanie #DigiNews vychádzajúce v novom roku. Prajeme pokojný advent a offline sviatky 🙂

Autor článku

Roman Jakubík
Social media intern